Skopje, 29. studenog 2018.

Twinning projekt s Hrvatskom „Jačanje unutarnje kontrole u institucijama“

Makedonske institucije učit će na europskim iskustvima kako unaprijediti unutarnju kontrolu. Danas je i službeno započeo twinning projekt „Daljnje jačanje sustava unutarnje kontrole“ kojeg financira EU, a kojeg provodi Ministarstvo financija u suradnji Ministarstva financija Republike Hrvatske.

Kako je istaknuo ministar financija Dragan Tevdovski, radi se na reformama u upravljanju javnim financijama koje će poboljšati kvalitetu upravljanja, povećati transparentnost, a istovremeno će pridonijeti uspješnom provođenju pregovora za ulazak u EU.

Vlada Republike Makedonije posvećena je provođenju reformi na području upravljanja javnim financijama te je u tu svrhu donijela Program reformi u okviru kojeg je jedan od prioriteta – unutarnja kontrola. Reforma u ovoj oblasti dio je procesa pripreme Makedonije za uspješno provođenje pregovora za ulaz u EU u poglavlju 32. – Financijska kontrola. Također, u završnoj je fazi priprema dokumenta „Politika unutarnje financijske kontrole u razdoblju od 2019-2021“ što je strateški dokument za daljnji razvoj sustava unutarnje kontrole u javnom sektoru, istaknuo je ministar Tevdovski.

Frake Jannmat iz Delegacije EU istaknuo je kako će twinning projekt pridonijeti jačanju regulative, razvoju alata za bolju kontrolu i unutarnju reviziju, jačanju kapaciteta institucija na lokalnoj i nacionalnoj razini kao i boljem nadzoru Središnje jedinice za harmonizaciju koja se nalazi u Ministarstvu financija.

Danijela Stepić iz Ministarstva financija RH, kao voditelj projekta, istaknula je kako će jedan od benefita ovog projekta biti i finaliziranje novog Zakona za javnu unutarnju financijsku kontrolu, a koji će biti harmoniziran s europskom regulativom.

Svečanom početku projekta prisustvovala je i hrvatska veleposlanica u Republici Makedoniji Danijela Barišić.

(izvor: https://www.finance.gov.mk/mk/node/7662)

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana