Zagreb, 03. prosinca 2018.

Predsjednica Republike primila je predsjednika Vlade Republike Makedonije

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je predsjednika Vlade Republike Makedonije Zorana Zaeva koji u Republici Hrvatskoj sudjeluje na Sastanku na vrhu država članica Srednjoeuropske inicijative.

Prilikom susreta odnosi dviju država ocijenjeni su dobrima i prijateljskima bez otvorenih pitanja. Politički dijalog između Hrvatske i Makedonije na različitim razinama dinamičan je i u usponu, što dokazuju i česti susreti i posjeti, kao na primjer službeni posjet Predsjednice Republike Makedoniji u travnju ove godine, kada je sudjelovala i na sastanku predsjednika država Procesa Brdo-Brijuni. Izražen je interes za daljnje jačanje suradnje u mnogim zajedničkim područjima, s posebnim naglaskom na unaprjeđenje gospodarske suradnje i trgovinske razmjene.

Predsjednica Grabar-Kitarović ponovila je hrvatsku potporu pristupanju Republike Makedonije Europskoj uniji i NATO-u, istaknuvši kako je to, osim za Makedoniju, u interesu stabilnosti i razvoja cijele Jugoistočne Europe i Europe u cjelini. Čestitavši predsjedniku Vlade Zaevu i Vladi Republike Makedonije na odlučnosti i dosadašnjim postignućima u ostvarivanju tih strateških ciljeva, Predsjednica je kazala kako će Hrvatska, uz političku, nastaviti i s intenzivnom tehničkom potporom Republici Makedoniji na njezinu putu prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

Na sastanku je bilo riječi i o ulozi Makedonije u upravljanju migrantskom krizom te je istaknuto kako je taj kompleksni problem potrebno rješavati zajedničkim naporima. U tom smislu, predsjednik Vlade Makedonije zahvalio je na hrvatskoj pomoći putem kontingenata hrvatske granične policije koji su raspoređeni na makedonsko-grčkoj granici.

(http://predsjednica.hr/objava/1/1/2762)

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana