Skopje, 04. rujna 2018.

Sastanak s načelnikom GS ARM

Veleposlanica Barišić, zajedno s vojnom izaslanicom RH brigadirkom Marijanom Pleša Čadonić, sastala se s novoimenovanim načelnikom Glavnog stožera ARM general bojnikom Vaskom Gjurčinovskim s kojim je, među ostalim, razgovarala o vojnoj suradnji i razmjeni iskustava na području obuke i vojnog obrazovanja, vojne suradnje, mogućnostima korištenja kapaciteta poligona Krivolak i Centra za obuku pilota.

Veleposlanica Barišić istaknula je kontinuiranu podršku Hrvatske u procesu pristupanja Makedonije NATO-u podsjetivši također kako su dvije zemlje bile među utemeljiteljima Jadranske povelje (A3) još 2003. g. Kazala je također kako je hrvatsko veleposlanstvo NATO kontakt točka u Makedoniji te čestitala na dobivanju pozivnice za članstvo u savezu.

General Gjurčinovski zahvalio je na dosadašnjoj odličnoj suradnji na području obrazovanja naglasivši kako se pripadnici ARM kontinuirano školuju na vojno-obrazovnim institucijama u Republici Hrvatskoj.

Govoreći o suradnji na području obrane, sugovornici su razgovarali i o zajedničkim angažmanima u Jadranskoj povelji (A5), SEDM kao i mirovnoj misiji u Afganistanu.

(Izvor: http://www.arm.mil.mk/vesti/pocetna/2018/09/hrvatski_ambasador_atase.html)

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana