Skopje, 12. rujna 2018.

Međunarodna konferencija „Stabilizirajući efekti procesa euroatlantske integracije: radimo zajedno protiv hibridnih ugroza“

12. i 13. rujna o.g. u MVP RM održana je međunarodna konferencija na temu „Stabilizirajući efekti procesa euroatlantske integracije: radimo zajedno protiv hibridnih ugroza“ na kojoj su sudjelovali predstavnici NATO saveza, akademske zajednice te nevladinog sektora.

Konferenciju je otvorio nacionalni koordinator Makedonije za NATO prof. Stevo Pendarovski, a prisutnima su se uvodno obratili potpredsjednica Vlade i ministrica obrane Radmila Šekerinska te državni tajnik u MVP RM Viktor Dimovski.

„Hibridne ugroze prisutne su kroz utjecaj na informacije kroz tzv. crnu propagandu, slabljenje logistike države u važnim političkim procesima, potkopavanju institucija, ali uvjerena sam da ćemo se uspješno suprotstaviti jer građani dobro znaju što je istina. Makedonija je po prvi put prisutna na međunarodnoj sceni i to ne zato jer je kriza ili unutarnjepolitički ili regionalni sukob, nego kao pozitivan primjer kao rezultat novog političkog smjera kojeg su građani odabrali na izborima.

Hibridne prijetnje imaju šansu kada postoje slabosti u državi, zato smo se mi opredijelili za tri ključna cilja: demokraciju, međuetničke odnose i članstvo u NATO-u. Ova tri cilja su strateški prioriteti države, a njihovo jačanje slabi sve ugroze pa i hibridne.

Na referendumu građani trebaju donijeti odluku kojom ćemo maknuti i posljednju prepreku za članstvo u NATO-u i za ubrzanje eurointegracija. Radi se o povijesnoj prilici koja se neće ponoviti u bliskoj budućnosti. Mogućnost je da već iduće godine postanemo punopravna NATO članica i počnemo pregovore se EU.

„U to ime kao Vlada pozivamo na jedinstvo koje je sada potrebno Makedoniji, ne samo deklarativno, kojim ćemo pokazati da kao građani i kao lideri točno znamo kuda treba ići Makedonija“ istaknula je potpredsjednica Vlade i ministrica obrane Radmila Šekerinska.

Na konferenciji je govorila i veleposlanica Barišić, i kao NATO kontakt točka podsjetivši kako su na ovogodišnjem NATO summitu u Bruxellesu, lideri država članica NATO-a u svojoj zajedničkoj deklaraciji istaknuli kako NATO ima strategiju i ulogu u borbi s hibridnim prijetnjama te da je je spreman braniti Savez i sve saveznice bilo da se radi o konvencionalnim ili hibridnim prijetnjama.

Također, na konferenciji je govorio i veleposlanik Antonio Missiroli, pomoćnik GT NATO koji je govorio o sveobuhvatnom modelu suprotstavljanja multidimenzionalnoj prirodi hibridnih ugroza, a koji pretpostavlja korištenje odgovarajućih resursa i koordinacije aktivnosti među involviranim stranama.

Konferencija predstavlja mogućnost razmjene mišljenja i prijenosa iskustava NATO-a vezano uz prevenciju i suprotstavljanje ovim izazovima modernog vremena u cyber prostoru. Također bile su predstavljena komparativna iskustva zemalja srednje i istočne Europe te mogućnosti koje stoje na raspolaganju državama u građenju kapaciteta za nošenje s ovim fenomenom modernog vremena. Isto tako, tijekom konferencije analizirane su mogućnosti za uspostavljanje regionalnog modela s ciljem primjene u suprotstavljanju hibridnim prijetnjama imajući u vidu posljedice hibridnog djelovanja na euroatlantske integrativne procese u zemljama Zapadnog Balkana.

(Izvor: http://www.mfa.gov.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=2807:odrzhuvanje-na-megjunarodna-konferencija-na-tema-stabilizirachki-efekti-od-procesot-na-evro-atlanska-integracija-rabotime-zaedno-protiv-hibridnite-zakani&catid=52&Itemid=684&lang=mk)

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana