Skopje, 18. rujna 2018.

Konferencija „NATO integracije – preduvjet za sigurnost i razvoj“

Predsjednik Sobranja Talat Xhaferi, potpredsjednica Vlade i ministrica obrane Radmila Šekerinska, predsjednik Euroatlantskog savjeta Makedonije Ismet Ramadani, šef Ureda za vezu NATO u Skopju kbr Gorazd Bartol, hrvatska veleposlanica (hrvatsko veleposlanstvo je i NATO kontakt točka) Danijela Barišić, nacionalni koordinator za NATO Stevo Pendarovski te prvi ministar obrane neovisne Makedonije Trajan Gocevski, sudjelovali su na konferenciji „NATO integracije – preduvjet za sigurnost i razvoj“ kojom je označen početak škole za obranu, sigurnost i NATO integracije u kojoj će mladi u idućih 15 tjedana učiti o strukturi, politikama i misiji NATO saveza.

„Uvjeren sam da će Dogovor potpisan između Makedonije i Grčke prihvatiti građani zato što se time otvaraju vrata za punopravno članstvo u NATO savezu te započinjanje pregovora za članstvo u EU“ rekao je predsjednik Sobranja Xhaferi. O važnosti referenduma za građane i za budućnost zemlje govorila je i potpredsjednica Vlade i ministrica obrane Radmila Šekerinska. Hrvatska veleposlanica govorila je o hrvatskim iskustvima pristupanja NATO-u te važnosti našeg članstva za sigurnost i stabilnost zemlje ali i cijele regije. Također je kazala kako je važno da građani iskoriste svoje građansko pravo izlaskom  na referendum.

Šef Ureda za vezu NATO-a kbr Bartol istaknuo je kako je u njegovom dvogodišnjem mandatu bilo puno promjena te da kada je dolazio „imao sam veliko iskustvo ali nisam mogao pretpostaviti kako ću završiti svoj posao. Međutim, sve zemlje članice Saveza poručile su da žele Makedoniju u NATO-u“.

Nacionalni koordinator Stevo Pendarovski govorio je o važnosti da mladi izađu na referendum i odluče o vlastitoj budućnosti dok je prvi ministar obrane neovisne Makedonije Gocevski podsjetio da je Makedonija još 1992. odlučila da je članstvo u NATO-u njen strateški cilj.

(Foto: www.mia.mk)

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana