Split, 11. lipnja 2018.

Ministri vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative usvojili zajednički Communiqué

U okviru predsjedanja Republike Hrvatske Srednjoeuropskom inicijativom, u Splitu je 11. lipnja 2018. godine održan sastanak ministara vanjskih poslova država članica SEI-a, čiji domaćin je bila potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. Makedoniju je na sastanku predstavljao državni tajnik u MVP RM Viktor Dimovski.

Tema sastanka bila je „Srednjoeuropska inicijativa – buduće perspektiva“ s posebnim osvrtom na iskustva i izazove koji proizlaze iz procesa europskih integracija te zajednička nastojanja u cilju jačanja regionalne stabilnosti. Ministri vanjskih poslova SEI-a na sastanku u Splitu usvojili su Communiqué, koji odražava zajedničku ocjenu stanja regije SEI-a kao i smjernice za budućnost.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić istaknula je kako je jedan od glavnih prioriteta predsjedanja Republike Hrvatske SEI-em podrška nastavku politike proširenja Europske unije, budući da politika proširenja predstavlja strateško ulaganje u mir, demokraciju, sigurnost i stabilnost Europe. Ta se potpora ogleda ponajprije u prijenosu znanja i iskustava iz procesa pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Ta su iskustva dragocjena i državama koje se žele pridružiti Europskoj uniji i onima koji žele ojačati veze s Unijom.

Ostali prioriteti hrvatskog predsjedanja SEI-em uključuju jačanje gospodarske i kulturne suradnje, jačanje parlamentarne dimenzije SEI-a te jačanje suradnje SEI-a i drugih regionalnih i međunarodnih organizacija. Posebnu pozornost zaslužuje pitanje migracija.

Ministrica Pejčinović Burić upoznala je ministre vanjskih poslova SEI-a s provedenim kao i s predstojećim aktivnostima iz kalendara predsjedanja Republike Hrvatske. Krajem 2018. godine u Zagrebu će se održati summit šefova vlada SEI-a.

Italija preuzima predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom 2019. a na marginama sastanka ministara vanjskih poslova SEI-a u Splitu potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić bilateralno se sastala s novoimenovanim talijanskim ministrom vanjskih poslova Enzom Moavero Milanesiem. Ministri su potvrdili spremnost za nastavak sustavnog dijaloga  i razmjenu mišljenja o brojnim pitanjima od zajedničkog interesa  bilateralnog, europskog i globalnog značaja. Obje strane su naglasile značaj zadržavanja i osiguranja najviše razine zaštite prava nacionalnih manjina o čemu će se nastaviti i ekspertni razgovori.

Hrvatska i Italija daju snažnu potporu nastavku procesa proširenja EU na države JIE te je potvrđen značaj pune potpore Italije što skorijem članstvu RH u Schengenu.

(izvor: http://www.mvep.hr/hr/mediji/priopcenja/ministri-vanjskih-poslova-srednjoeuropske-inicijative-usvojili-zajednicki-%3ci%3ecommuniqu%c3%a9%3c_i%3e,31635.html

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana