Skopje, 04. lipnja 2018.

Okrugli stol „Kreiranje javnih politika kroz perspektivu EU“

Na okrugom stolu „Kreiranje javnih politika kroz perspektivu EU“ u organizaciji Fondacije Otvoreno društvo Makedonija, Građanske alijanse za transparentnost i Eurothinka, sudjelovali su potpredsjednica Vlade i ministrica obrane Radmila Šekerinska, ministar informacijskog druđtva i javne administracije Damjan Mančevski, šef EU Delegacije u Skopju Samuel Žbogar, a o hrvatskim odnosno slovenskim iskustvima u pregovorima za članstvo u EU govorili su veleposlanica RH Danijela Barišić te Andrej Engelman, bivši zamjenik ministra za europske integracije Slovenije.

Potpredsjednica Vlade Šekerinska govorila je na prvom panelu pod nazivom „Kako nadoknaditi izgubljeno?“ te je naglasila da je „Vlada fokusirana, ne na proteklih 11 godina, nego na ono što sada može napraviti“. Vidljivo je to i u Izviješću EK u kojem se navodi da Makedonija pokazuje kapacitet za reforme i kapacitet za postizanje, a ne samo najavu rezultata. Podsjetila je također i na izvještaj OESS/ODIHR u kojem je navedeno da je ovaj izborni proces vratio povjerenje građana, a osvrnula se i na izvještaj Freedom House-a u kojem je Makedonija jedina svijela točka i u kojoj je položaj medija poboljšan. „Izazovi naše generacije ne smiju biti izazovi generacija koje dolaze. Moramo otvoriti europska poglavlja, a zatvoriti poglavlja podjela, konflikata, nekažnjivosti i zarobljenih medija“ istaknula je potpredsjednica Vlade RM.

Ministar informacijskog društva i javne administracije Damjan Mančevski govorio je da je, po preuzimanju vlasti utvrđeno da je sustav ruiniran, a i u mnogim institucijama nije ni postojao. Kvalitetni kadrovi su otišli i sada se suočavamo s manjkavim kadrovskim potencijalom u javnoj administraciji. Dodao je kako ne postoje ni analize, statistike i podaci koji bi mogli služiti kao temelj za kreiranje zajedničkih strategija. Ministar Mančevski je također rekao kako se trenutno radi na izradi prve horizontalne funkcionalne analize koja će dati jasnu sliku stanja u institucijama počevši od djelokruga do nadležnosti i kapacitiranosti. Govoreći o kapacitetu za pregovore, ministar Mančevski je naglasio da su znanje i iskustvo koje ima građanski sektor ključni za kvalitetu i brzinu kojom će se voditi pregovori.

Šef EU Delegacije Samuel Žbogar također je kazao kako je vidljiv nedostatak koordinacije između različitih institucija te da je potrebno raditi na njihovoj izgradnji. Istaknuo je također kako je vidljiv golemi napredak podsjetivši da je prije godinu i pol dana Makedonija bila „zarobljena država“, a sada je posvećena reformama.

Veleposlanica Barišić je, govoreći o iskustvima Hrvatske u pregovorima, istaknula kako smo bili prva zemlja koja je pregovarala u 35, a ne u 31 poglavlju, da smo prva država koja je dobila mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja kao i postmonitoring. Međutim, unatoč nepovoljnim vanjskim okolnostima (referendumi o europskom ustavu koji nisu prošli u Nizozemskoj i Francuskoj, te globalna financijska kriza) ipak smo uspjeli završiti pregovore u roku od 5 godina i 9 mjeseci. Naglasila je kako je za to bio ključan politički konsenzus vladajućih i oporbe.

Slovenski ekspert Andrej Engelman, govorio je potrebi koordinacije tijekom pregovora ali i konsenzusa unutar političkih stranaka. Posjetio je na jasne procedure te rekao kako EK ima institucionalno pamćenje.

(izvor: http://vlada.mk/node/14858)

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana