Skopje, 04. travnja 2018.

Tribina „NATO i TI“: Članstvo Makedonije u Savezu jamčit će sigurnost i omogućiti gospodarski rast

Ministarstvo obrane RM, u povodu Dana NATO-a, danas je organiziralo tribinu pod nazivom „NATO i TI“ na kojoj su potpredsjednica Vlade i ministrica obrane Radmila Šekerinska, ministar financija Dragan Tevdovski, veleposlanik SAD-a Jess Baily, hrvatska veleposlanica Danijela Barišić i šef Ureda za vezu NATO-a kbb Gorazd Bartol, razgovarali o tome što predstavlja NATO Savez, zašto Makedonija želi biti članica te koju će korist imati makedonski građani i država od članstva u NATO-u.

„Makedonija želi biti dio Alijanse zato jer je NATO jedan od najuspješnijih saveza u povijesti čovječanstva. Polovina svjetske gospodarske moći, kao i polovina vojne moći je u državama članicama NATO-a. Vojna moć ne znači da Savez ima kapacitete za napad, nego da ima kapacitete kojima jamči kolektivnu sigurnost i kolektivnu obranu“, rekla je ministrica Šekerinska.

Ona se osvrnula na dva pitanja – zašto Makedonija želi i zašto može biti članica NATO-a, istaknuvši da o članstvu postoji konsenzus i građana, ali i političkih stranaka. „Ako pogledate države koje imaju najveću kvalitetu života, prema različitim mjerilima, vidjet ćete da su, među prvih deset na svakom od popisa, osam članica NATO-a, jedna je NATO partner, a jedna je okružena NATO članicama“ kazala je ministrica te dodala da je Makedoniji članstvo u NATO-u garantira sigurnost te će omogućiti gospodarski rast.

Ministrica Šekerinska rekla je i da prema Washingtonskom ugovoru koji je potpisan na današnji dan 1949.g., svaka država koja može pridonijeti kolektivnoj sigurnosti te koja dijeli jednake vrijednosti – vladavina prava, demokracija i sloboda, može postati članica saveza.

„Vrlo je važno da u posljednjih deset mjeseci pokazujemo da demokratsko tkivo u Makedoniji nije bilo izgubljeno“ rekla je. Istaknula je da se danas u medijima umjesto propagande može vidjeti kritika upućena onima koji nose odgovornost, da u pravosuđu postoje izazovi ali da političari više nisu iznad zakona, a vlast ne bježi od debata i diskusija, a djelovanje vlasti je transparentno.

Ministrica je podsjetila na riječi glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga koji je u Sobranju Republike Makedonije rekao da su saveznici impresionirani reformama koje je započela i na kojima radi Makedonija.

Kada je riječ o mogućnostima za razvoj vojne profesije, osobito kao dijela NATO-a, ministrica je istaknula da ne postoji druga profesija koja nudi toliko puno mogućnosti za napredovanje i za obuku u brojnim zemljama, kao što je vojna profesija te je pozvala sve mlade da se prijave na upravo objavljen oglas za prijem u profesionalnu vojnu službu.

Ministar financija Dragan Tevdovski istaknuo je da je za Makedoniju prioritet članstvo u NATO-u što se može vidjeti i po značajnom povećanju proračuna za obranu, prvog poslije dugo vremena. Dodao je da će članstvo donijeti ozbiljne ekonomske benefite za Makedoniju jer NATO predstavlja kolektivnu sigurnost za zemlje članice, a sigurnost i stabilnost su ključni čimbenici za investitore. „NATO je sidro sigurnosti i primjeri iz našeg susjedstva pokazuju ozbiljan rast investicija nakon što su te države postale punopravne članice“ kazao je Tevdovski ističući primjere Bugarske i Albanije gdje su investicije nakon ulaska u članstvo porasle dvostruko.

Veleposlanik SAD Jess Baily na tribini je istaknuo da, za razliku od ovakvih tribina prethodnih godina, sada može reći da postoji realna mogućnost da Makedonija u bliskoj budućnosti postane članica NATO-a te je istaknuo sudjelovanje Makedonije u NATO misijama.

Hrvatska veleposlanica Danijela Barišić, a hrvatsko veleposlanstvo u Makedoniji je i NATO kontakt točka, istaknula je da NATO nije samo vojni, već i politički savez država koje dijele jednake vrijednosti. Dodala je kako svi želimo živjeti u demokratskom svijetu u kojem je ključna vladavina prava, a to je moguće samo u sigurnom okruženju za što je NATO savez jamac. Kazala je i kako su u procesu pristupanja NATO-u, zemlje članice Hrvatsku ocjenjivale prema kriterijima političke i gospodarske stabilnosti, a tek onda prema kriterijima koji se odnose na vojno i obrambeno područje. Govorila je i o potpuno promijenjenim okolnostima u razdoblju od ulaska Hrvatske u NATO do danas jer prije desetak godina nije bilo ni arapskog proljeća, ni ISIL-a, a hladni rat je iz tadašnje perspektive bio daleka prošlost. Istaknula je također kako je u Hrvatskoj postojao potpuni konsenzus građana i političkih stranaka vezan uz postizanje strateških ciljeva – članstva u EU i NATO. Podsjetila je da su Makedonija i Hrvatska zemlje koje dijele zajedničku prošlost prije 27 godina dijelile iste strateške ciljeve – članstvo u euroatlantskim integracijama, pri čemu je Hrvatska ostvarila svoje ciljeve, dok je Makedonija na tom putu, zbog internih i eksternih okolnosti, bila usporena te je dodala kako vjeruje kako ćemo u skoroj budućnosti i u Makedoniji, kao saveznici reći „Mi smo NATO“.

Kapetan bojnog broda Gorazd Bartol, šef Ureda za vezu NATO-a u Skopju istaknuo je da je Savez organizacija 29 država te je izrazio nadu da će vrlo skoro to postati organizacija kojoj će se priključiti i trideseta članica.

Tribinu su svojim obraćanjima otvorili nacionalni koordinator za NATO Stevo Pendarovski, predsjednik svjetske ATA organizacije Fabrizio Luccioli te predsjednik ATA Makedonija i savjetnik premijera RM za NATO Ismet Ramadani.

Tribinu su, zajedno s Ministarstvom obrane RM organizirali ATA Makedonija, NATO Ured za vezu te Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Makedoniji kao NATO kontaktna točka.

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana