Skopje, 18. srpnja 2017.

Makedonija i Hrvatska intenzivirat će gospodarsku suradnju

Veleposlanica Barišić sastala se danas sa zamjenikom predsjednika Vlade zaduženim za ekonomska pitanja Kočom Anđuševim s kojim je razgovarala o provođenju ekonomskih reformi te o privlačenju investicija u Republiku Makedoniju.

Veleposlanica je zaželjela uspjeh u budućem radu Vlade te istaknula kako Hrvatska, kao članica Europske unije pozdravlja korake koje ova vlada pravi u smjeru ispunjavanja kriterija za članstvo u EU, ali i za poboljšanje životnog standarda građana. Govoreći o novom konceptu privlačenja stranih investicija, veleposlanica je istaknula kako je ključno da investitori imaju sigurnost te da država jamči sigurnost njihovih ulaganja.

Potpredsjednik Anđušev je istaknuo kako će Vlada napraviti potrebne izmjene u konceptu privlačenja stranih investicija u smjeru njegove transparentnosti, pri čemu će kriteriji biti javno objavljeni, a i domaći će investitori imati iste uvjete kao i strani, što do sada nije bio slučaj.

„Radimo na novom modelu privlačenja investicija koji će biti transparentan i omogućit će veću suradnju između domaćih i stranih kompanija. Privlačit ćemo renomirane strane kompanije da ulože u Makedoniju, a paralelno s tim, poticat ćemo domaće investitore da se tehnološki razvijaju, da budu izvozno orijentirani te da postanu dobavljači stranih tvrtki što bi zasigurno podignulo razinu međusobne suradnje. Strani su investitori dobrodošli, ali moramo razvijati i domaće kompanije kako bismo imali održivo gospodarstvo koje će rezultirati većim rastom, istaknuo je Anđušev.

Sugovornici su zaključili kako se međusobna gospodarska suradnja treba produžiti te su istaknuli značajnu podršku Hrvatske Makedoniji na njenom euroatlantskom putu.

(http://www.mkd.mk/makedonija/ekonomija/makedonija-i-hrvatska-kje-rabotat-na-intenziviranje-na-ekonomskata-sorabotka)

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana