Skopje, 12. lipnja 2017.

Hrvatska podupire Makedoniju na putu euroatlantskih integracija

Hrvatska veleposlanica Danijela Barišić sastala se s predsjednikom Sobranja Talatom Xhaferijem kojem je čestitala na izboru na dužnost predsjednika parlamenta te izrazila uvjerenje kako će dosadašnji vrlo dobri odnosi između dviju zemalja biti još dinamičniji u budućnosti.

Zahvaljujući na čestitkama, predsjednik Xhaferi izvijestio je veleposlanicu o aktualnoj situaciji u Sobranju vezanoj uz formiranje komisija, delegacija i zastupničkih klubova, kao i klubova prijateljstava kako bi Sobranje moglo što prije raditi u punom kapacitetu izvršavajući funkciju na unutarnjopolitičkom ali i na međunarodnom planu.

Istovremeno, kao predsjednik svih zastupnika, predsjednik Xhaferi je istaknuo kako će se založiti za vraćanje institucionalnog integriteta Sobranja, ali i za jačanje povjerenja građana u instituciju parlamenta. Također, kazao je kako će uložiti napore kako bi Sobranje postalo što transparentnije i to na način da građani mogu redovno pratiti plenarne sjednice te dobiti neposredan uvid u rad zastupnika koje su izabrali.

Veleposlanica Barišić istaknula je kako su tradicionalno dobri i prijateljski odnosi među našim dvjema državama te bliske relacije između naših građana, veliki kapital i jamstvo za naše odlične buduće odnose. “Hrvatska će i nadalje snažno podupirati Makedoniju na njenom putu prema EU i NATO”, istaknula je veleposlanica. Također, naglasila je važnost njegovanja i jačanja parlamentarne suradnje i parlamentarne diplomacije, kao i važnost daljnjeg jačanja gospodarske, obrambene, kulturne i svake druge suradnje.

Na kraju susreta, predsjednik Xhaferi je najavio kako će osobno pozvati svog hrvatskog kolegu Gordana Jandrokovića, predsjednika Hrvatskog sabora u službeni posjet Makedoniji što će “dati dodatni impuls kako u razvoju bilateralnih odnosa, tako i u regionalnom i europskom kontekstu”.

(http://www.sobranie.mk/2014-002cea30-a5b8-435e-ad55-147ff64cbfa2-ns_article-sredba-na-pretsedatelot-dzaferi-so-hrvatskata-ambasadorka-barishikj.nspx)

Copyright (c) 1997.- 2018. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana