Skopje, 08. ožujka 2018.

Veleposlanica Barišić na tribini „Rodne perspektive na području obrane“

Hrvatska veleposlanica sudjelovala je danas na tribini „Rodne perspektive na području obrane“ u organizaciji Ministarstva obrane RM, na kojoj su sudjelovale i potpredsjednica Vlade RM i ministrica obrane Radmila Šekerinska, potpredsjednik Vlade Bujar Osmani, potpredsjednica Sobranja RM Frosina Taševska Remenska i ministrica za rad i socijalnu politiku Mila Carovska, a skup je otvorila koordinatorica UNDP Louisa Vinton. Također, na početku tribine prikazana je pozdravna poruka zamjenice glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller u kojoj je naglasila da su žene katalizator za mirno razrješenje konflikata. „Želimo da NATO bude globalni lider u borbi za jednaka prava i jednako sudjelovanje žena. Znam da ste sve vi posvećene tom cilju i ja želim odati priznanje ministrici Šekerinskoj i njenom timu za njihov predani rad na ovom području“ kazala je zamjenica GT NATO te čestitala Međunarodni dan žena.

Veleposlanica Barišić je istaknula kako Hrvatska, koja je i NATO kontakt točka za Makedoniju, ima ženu predsjednicu, a imala je i premijerku i ministricu obrane, a ima i ženu generalicu, koja je sada na dužnosti zamjenice direktora RACVIAC-a. Također, Hrvatska ima i prvu ženu vojnog izaslanika upravo ovdje u Makedoniji brigadirku Pleša Čadonić. Govoreći o implementaciji Rezolucije 1325, veleposlanica je kazala kako je važno nastaviti rad na implementaciji akcijskog plana kojeg je donijela Hrvatska, kako bi se unaprijedo položaj žena u obrambenom i sigurnosnom sektoru.

Ministrica Šekerinska istaknula je kako je potrebno više žena u Armiji RM, a da bi se to dogodilo „trebamo napraviti sve kako bi se osjećale dobrodošlima, a ne izuzecima od pravila i zato ja kao ministrica obrane imam posebnu odgovornost“, kazala je. U Ministarstvu obrane radimo na novim pravilnicima za prijavu uznemiravanja, imajući u vidu da su sve oružane snage dominantno muške sredine, strogo hijerarhijski postavljene, te sredine u kojima se, na žalost, lako događaju diskriminacija i seksualno uznemiravanje na radnom mjestu i baš zato je važno postojanje kanala putem kojih se može bez straha prijaviti takve situacije, a onaj koji se tako odnosi, odgovarat će. Imamo nultu toleranciju na ovakve pojave, koje uništavaju i vojsku i administraciju i gubimo najbolje kadrove ukoliko ne reagiramo, kazala je ministrica Šekerinska.

Tribinu je inače otvorila stalna koordinatorica UNDP za Makedoniju Louisa Vinton koja je istaknula kako je u Makedoniji vidljiv napredak u poboljšanju prava žena, rodne ravnopravnosti, a primjećuje i povećanje broja žena u obrambenim snagama. Žene u vojsci nisu teret, nego odlična mogućnost koja daje osobiti doprinos u obrambenom sustavu.

Potpredsjednica Sobranja RM Frosina Taševska Remenska izrazila je zadovoljstvo što se na Vojnu akademiju prijavljuje sve veći broj žena te istaknula kako se nada da će u bliskoj budućnosti biti moguće imati i prvu ženu načelnicu Glavnog stožera ARM. Ministrica za rad i socijalnu skrb Mila Carovska kazala je kako se radi na poboljšanju i unapređivanju zakonske regulative u cilju rješavanja problema s kojima se suočavaju žene ali i muškarci, ne samo na radnim mjestima nego i u svakoj sferi gdje su zabilježene pojave diskriminacije. Potpredsjednik Vlade RM za europska pitanja Bujar Osmani istaknuo je kako je napredak neke zemlje vidljiv i u većoj inkluzivnosti žena. „Što je veća isključenost žena u nekom društvu, to je veća mogućnost za izbijanje konflikata u toj zemlji“ kazao je potpredsjednik Osmani.

Cilj današnje tribine bio je da se podigne svijest o položaju žena u području obrane, s fokusom na buduće konkretne korake i politike vezane uz izazove koje imaju žene profesionalci u obrambenom sektoru.

http://morm.gov.mk/?mainnews=tribina-rodovi-perspektivi-vo-odbranata-08-03-2018&lang=mk