Ilinden, 28. travnja 2017.

Susret u sklopu projekta “Most prijateljstva općina Rešetari i Ilinden”

U sklopu međunarodnog projekta “Most prijateljstva: Ilinden- Rešetari”, kojeg financiraju Općina Ilinden u Makedoniji i Općina Rešetari u Hrvatskoj, Osnovna škola Goce Delčev iz Ilindena bila je domaćin učenicima i kolegama Osnovne škole Ante Starčevića iz Rešetara.

Od 25. do 28. travnja 2017. godine učenici, u pratnji ravnatelja Tihomira Batala, učiteljica RN Slađane Ninković i Blaženke Logožar i učitelja hrvatskog jezika Darka Horvata imali su priliku obići i razgledati znamenitosti, kulturne, vjerske i povijesne sadržaje Općine Ilinden i glavnog grada Skopja.

Dvije škole provode projekt od početka drugog polugodišta ove godine s ciljem promicanja i poštivanja kulturne baštine mjesta, zavičaja i domovine kao što su folklor, glazba, tradicija i različiti običaji. Zatim, tu je mobilnost učenika i učitelja i niz drugih ciljeva poput bogaćenja nastavnog plana i programa i razmjene iskustava.

Učenici projektnog tima škola sudjelovali su na radionici „Sličnosti i razlike Ilinden- Rešetari“ u kojoj su izradili plakat, razmijenili znanja i iskustva stečena tijekom ovog projekta i upoznali se s obrazovnim sustavom Makedonije i Hrvatske, a na svečanoj priredbi, na kojoj je prisustvovala i hrvatska veleposlanica u Republici Makedoniji Danijela Barišić, pokazali su pjevačke, plesne i dramske sposobnosti i vještine svojih učenika. Učenici iz Rešetara predstavili su se slavonskim pjesmama, tradicionalnim folklornim plesom, sastavcima o Rešetarima i monologu na zavičajnom govoru, a čitali su i pjesme hrvatske pjesnikinje Ljerke Toth Naumove.