Skopje, 26. travnja 2018.

Susret Predsjednice s hrvatskom zajednicom

U nastavku službenog posjeta Republici Makedoniji predsjednica Grabar-Kitarović susrela se s predstavnicima hrvatske zajednice u Skopju te im poručila kako će Republika Hrvatska nastaviti djelovati u svrhu ostvarivanja njihovih prava.

Izrazila je zadovoljstvo što će se uskoro održati i treća sjednica Mješovitog odbora za provedbu sporazuma o zaštiti manjina te kazala kako se nada da će biti postignuti konkretni pomaci.

„Danas smo s dužnosnicima Makedonije razgovarali i o vama, a nastavit ćemo te razgovore i dalje kad je riječ o ostvarivanju svih vaših prava, posebno onog na očuvanje vaše nacionalne baštine, jezika, kulture i drugih stvari“, kazala je Predsjednica.

Tijekom razgovora s predsjednikom Ivanovim predsjednica Grabar- Kitarović naglasila je kako manjine predstavljaju važnu sponu između dvije države, podsjetivši da je makedonska manjina priznata u hrvatskom ustavu, da ima svoju zastupnicu u parlamentu, te da Hrvatska financira aktivnosti makedonskih udruženja.

U drugom dijelu dana predsjednica Grabar-Kitarović susrela se s predsjednikom Sobranja Talatom Džaferijem i predsjednikom Vlade Zoranom Zaevom te položila vijenac na spomenik Palim herojima za Makedoniju.

(Izvor: http://predsjednica.hr/objava/1/1/2301)