Skopje, 13. srpnja 2017.

Sastanak s predsjednikom Odbora za europska pitanja

Veleposlanica Barišić sastala se danas sa zastupnikom Artanom Grubijem, predsjednikom Odbora za europska pitanja u Sobranju Republike Makedonije s kojim je razgovarala o aktualnoj situaciji u Makedoniji i regiji, euroatlantskoj perspektivi, odnosima sa susjedima, kao i o reformama te o zakonu o upotrebi albanskog jezika.

Zastupnik Grubi zamolio je još snažniju podršku Hrvatske euroatlantskim aspiracijama Skopja kako bi Makedonija što prije postala članica EU i NATO, a zastupnik Grubi je istaknuo snažnu potporu postizanju Ugovora o dobrosusjedstvu s Bugarskom kojeg vidi kao korak naprijed prema stabilnijoj i sigurnijoj regiji, a izrazio je uvjerenje da će Vlada imati pokazati istu hrabrost u nadilaženju spora oko imena s Grčkom.

Strategija žurnog rješavanja otvorenih pitanja sa susjedima je dobra strategija za cijelu regiju, a u međuvremenu, Sobranje i Vlada trebaju provesti sistemske reforme i pokazati novo lice Skopja pred našim međunarodnim prijateljima, kazao je zastupnik Grubi. U tom je kontekstu istaknuo da je Odbor za europska pitanja uspio postići konsenzus i nadstranačku harmonizaciju prilikom donošenja Deklaracije za unapređenje integrativnih i reformskih procesa koji proizlaze iz Dogovora iz Pržina, a što će predstavljati temelj za buduće reforme.

Sugovornici su razgovarali i o jezičnoj jednakosti u skladu s Ustavom RM i Ohridskim dogovorom, a zastupnik Grubi je veleposlanicu Barišić informirao kako je Zakon o jezicima usuglašen te se čeka usvajanje od strane Vlade kako bi se produžila procedura u Venecijanskoj komisiji te Sobranju Republike Makedonije.

 (http://www.sobranie.mk/2014-002cea30-a5b8-435e-ad55-147ff64cbfa2-ns_article-sredba-na-pratenikot-grubi-so-hrvatskata-ambasadorka-barishikj.nspx)