Skopje, 26. travnja 2018.

Predsjednica u službenom posjetu Makedoniji

Ceremonijom svečanog dočeka u Uredu predsjednika Republike Makedonije, tête-à-tête susretom dvoje Predsjednika te bilateralnim sastankom službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Makedonije započeo je službeni posjet predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Republici Makedoniji.

Dvoje Predsjednika složilo se kako su bilateralni odnosi prijateljski i bez otvorenih pitanja, a tijekom razgovora istaknuli su važnost parlamentarne suradnje, ali i hrvatske i makedonske manjine kao važne poveznice između dviju država. Veći dio bilateralnog susreta razgovarali su o jačanju gospodarske suradnje te uključivanju Republike Makedonije u Europsku uniju i NATO.

„Osobito cijenim potporu Republike Hrvatske za potporu u pristupnim pregovorima u Europskoj uniji i članstvo u NATO-u. Pozdravljamo stav Republike Hrvatske da bilateralni sporovi ne trebaju biti prepreka euroatlantskom putu. U našoj regiji postoji pozitivno iskustvo paralelnog odvijanja pregovaranja i pronalaženja zajedničkog rješenja za otvorena pitanja. To je primjer između Republike Hrvatske i Republike Slovenije koji se može primijeniti i u slučaju Republike Makedonije“, poručio je predsjednik Ivanov.

Predsjednica Grabar-Kitarović pozdravila je preporuku Europske komisije za otvaranjem pristupnih pregovora s Europskom unijom, te istaknula kako će Republika Hrvatska nastaviti snažno podupirati uključivanje Republike Makedonije u Europsku uniju i NATO, što je u interesu stabilnosti i razvoja zemlje, kao i cijele Jugoistočne Europe.

U kontekstu gospodarske suradnje predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je kako brojne hrvatske tvrtke već posluju u Makedoniji i da će tijekom dvodnevnog posjeta razgovarati s dužnosnicima te zemlje o mogućnostima osnaživanja ulaganja.

„Vjerujem da postoji prostor za daljnja ulaganja i proširenje trgovinske razmjene ne samo u prehrambenoj industriji nego u području visokih tehnologija, u području građevinarstva – hrvatske tvrtke zainteresirane su sudjelovati u projektima obnove makedonskih cesta i željeznica, u području vojne i obrambene suradnje, vojne tehnologije i slično“, poručila je Predsjednica.

Predsjednik Ivanov istaknuo je kako postoji neiskorišteni potencijal za produbljenje gospodarske suradnje između dvije države te kako je zajednički cilj dviju država da narednih godina Hrvatska bude među pet najvećih trgovinskih partnera Makedonije.

Nakon susreta s predsjednikom Republike Makedonije Gjorgeom Ivanovim, predsjednica Grabar-Kitarović položit će vijenac na spomenik Palim herojima za Makedoniju te se susresti s predsjednikom Sobranja Talatom Džaferijem i predsjednikom Vlade Zoranom Zaevom, a u nastavku dana i s hrvatskom zajednicom.

(izvor: http://predsjednica.hr/objava/1/1/2300)