Brdo kraj Kranja, 03. lipnja 2017.

Potpredsjednik Vlade i mvep Davor Ivo Stier na sastanku Predsjedničkog procesa Brdo-Brijuni

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova, Davor Ivo Stier, sudjelovao je na ministarskom dijelu sastanka Procesa Brdo-Brijuni. Među ostalim, istaknuo je kako se Proces pokazuje kao dobra inicijativa, kojom Hrvatska i Slovenija podupiru europsku perspektivu za sve države Jugoistočne Europe. 'U našem nacionalnom interesu jest da imamo mir i stabilnost na jugoistoku našeg kontinenta, što jača i našu stabilnost' - poručio je ministar Stier, naglasivši kako je kredibilitet procesa proširenja izuzetno važan, što su danas naglasili i svi ministri. Poruka je da države koje su kandidati ili potencijalni kandidati moraju učiniti sve potrebne reforme. Ministri su jasno istaknuli i obvezu europske strane da su, jednom kada kriteriji budu ispunjeni, vrata za članstvo otvorena. To je vrlo konkretna perspektiva za sve države Jugoistočne Europe, koje se žele priključiti EU, rekao je je ministar vanjskih i europskih poslova RH.

U tom pogledu, Proces i Inicijativa Brdo Brijuni, koja je potpuno komplementarna s Berlinskim procesom te je i svojevrsna priprema za ministarski sastanak i summit koji će se održati u Trstu, pokazuje svoju dodanu vrijednost. Radi se o vrlo konkretnoj vrijednosti, rekao je Stier, napomenuvši u ovom kontekstu donaciju prijevoda pravne stečevine državama JIE, kao i ostale aktivnosti koje inicijativa podupire i želi i dalje podupirati.

Kako je podsjetio, EU se danas suočava s nizom izazova, od terorizma, masovnih migracija, Brexita do euroskepticizma u mnogim državama članicama i važno je napomenuti da to neće negativno utjecati na mir i stabilnost zemalja JIE, nego ćemo se zajedničkim snagama zauzeti da se i na europskoj agendi stalno aktualnim drži pitanje proširenja, koje za nas nije samo proširenje u klasičnom smislu, već vrsta konsolidacije EU. Prostor JIE, ulaskom u EU, a po ispunjenju kriterija, učinit će da Europa bude potpuna u svakom smislu što je, rekao je ministar, i nama u interesu.

Na kraju uvodnog govora ministar Stier naglasio je punu potporu Republike Hrvatske i Republike Slovenije svim državama JIE na putu prema Europskoj uniji te, onima koje to žele, euro-atlantskim integracijama.

(Izvor: http://www.mvep.hr/hr/mediji/priopcenja/potpredsjednik-vlade-i-mvep-davor-ivo-stier-na-sastanku-predsjednickog-procesa-brdo-brijuni,28203.html

Foto: http://www.mzz.gov.si/en/newsroom/news/article/141/38564/)