Skopje, 13. veljače 2018.

Pjesnikinja Ljerka Toth Naumova dobitnica nagrade Društva makedonskih pisaca

U povodu 71. obljetnice utemeljenja Društva pisaca Makedonije, danas je u prostorijama Društva, održavana svečanost uručenja nagrada u pet kategorija, a okupljenima se obratio predsjednik DPM Vele Smilevski koji je naglasio kako je „glas pisaca u njihovim djelima, u tisućama tomova sazdanih i objavljenim u prošlim desetljećima koji ostaju kako bi, kroz književne vrijednosti, stvarali poklonicima književne riječi pogled na svijet“.

Nagradu za prozno djelo „Stale Popov“ dobila je Jagoda Mihajlovska-Georgieva za roman „Manastir Fuenterabia“. Risto Vasilevski je za poetsku knjigu „Idi u krug“ dobio nagradu „Aco Šopov“, a Angelina Banović-Markovska dobila je nagradu „Dimitar Mitrev“ za knjigu eseja „Diskurs i ekskurs“. Vasil Mukaetov dobio je nagradu „Vančo Nikoleski“ za najbolju knjigu za djecu, za zbirku pjesama „Skoči, preskoči“, dok je Ljerka Toth Naumova dobila godišnju nagradu „Književni most“ koja se dodjeljuje za knjigu objavljenu na jednom od jezika nacionalnih manjina, za knjigu „Nevidljiva vrata“. Knjiga poezije objavljena je na hrvatskom jeziku, u izdanju Matice iseljenika i Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji.

Svečanosti dodjele nagrade prisustvovali su i hrvatska veleposlanica u Makedoniji Danijela Barišić, glavna tajnica Matice iseljenika Dijana Mašala Perković te Božidar Brezinščak Bagola, član Društva hrvatskih književnika i predsjednik Povjerenstva za međunarodne književne veze DHK.