Skopje, 21. studenog 2017.

Pjesničkom riječju protiv nasilja nad ženama

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Domu kulture Kočo Racin u Skopju održan je  program Pjesničkom riječju „Stop nasilju nad ženаma“ u organizaciji Zajednice Hrvata u RM te Organizacije žena Grada Skopja i Katoličke Crkve u Skopju. Program je vodila pjesnikinja Ljerka Toth Naumova, a prisutnima se obratila hrvatska veleposlanica Danijela Barišić, predsjednica Organizacije žena grada Skopja Tomka Dilevska i skopski župnik don Davor Topić, pjesme su čitale članice Zajednice Hrvata u RM Sonja Čreslovnik i Jadranka Čadinovska te učenici hrvatske nastave Ekatarina Sekovanić, Anja Jovevska i Matej Ivanković pod vodstvom profesora Josipa Vujinovića. Voditeljica programa Ljerka TothNaumova na kraju je pročitala pjesmu akademika Blaže Koneskog naslovljenu „Ubavite ženi“/Lijepe žene.

Program pod nazivom Pjesničkom riječju „Stop nasilju nad ženama“ započeo je 2012. g. u Zagrebu na inicijativu pjesnikinje Lidije Puđak. Tada je otvoren blog na kojem je skupina pjesnika, entuzijasta svojim načinom tj. riječju izrazila potporu, ispisujući pjesme po društvenim mrežama, a sve u svrhu Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama. Na blogu su prikupljeni brojni radovi preko 440 pjesnika iz cijele regije. Program Pjesničkom riječju „Stop nasilju nad ženаma“, nakon Zagreba, u proteklih pet godina počeo se odvijati u brojnim državama i gradovima u Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH, Srbiji, Austriji, Bugarskoj i Sloveniji.

Ove godine po prvi put je održan u Skopju u organizaciji ZHRM te sudjelovanje učenika hrvatske nastave koju u Makedoniji, u nekoliko gradova - Skopje, Tetovo, Kumanovo i Bitola, pohađa 70 učenika.

(Izvor: www.matis.hr; Tekst: Ljerka Toth Naumova; Fotografije: Vlaho Brangjolica)