Skopje, 09. siječnja 2019.

Otvoren tjedan hrvatskog dječjeg filma

U organizaciji Hrvatskog državnog Arhiva, Hrvatske kinoteke te Kinoteke Makedonije i Ministarstva kulture Republike Makedonije večeras je u Skopju otvoren tjedan hrvatskog dječjeg filma te izložba plakata za dječje filmove iz Zbirke filmskih plakata Hrvatskog državnog arhiva.

Na večerašnjoj projekciji gledatelji su imali prilike vidjeti dva srednjometražna filma „Jurnjava za motorom“ i „Piko“ oba iz 1959.g., a gledatelji će imati priliku vidjeti i filmove „Sinji Galeb“, „Družba Pere Kvržice“, „Vuk samotnjak“, „Kapetan Mikula Mali“ te „Tajna starog tavana“.

Otvarajući večerašnju projekciju, direktor Kinoteke Makedonije Vladimir Angelov kazao je kako, za razliku od hrvatske, makedonska kinematografija nema dječjih filmova te da se nada da će se u budućnosti to promijeniti. Pročelnik Hrvatske kinoteke Mladen Burić istaknuo je kako su ovi filmovi dio hrvatske kulturne baštine, a gledatelji će moći uživati u gledanju filmova koji su restaurirani fotokemijskom metodom, koja je uz laboratorijske postupke i nove kvalitetne filmske materijale omogućila poboljšanje slikovnog i zvučnog zapisa za 40%.