Skopje, 15. svibnja 2019.

Objava o registraciji birača za izbore za Europski parlament

Predsjednica Republike Hrvatske donijela je Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske. Izbori će se održati u nedjelju 26. svibnja 2019. godine. Biračko mjesto za Republiku Sjevernu Makedoniju bit će Veleposlanstvo RH u Skopju (ul. Bukureška 91)

Pozivaju se svi hrvatski državljani koji žele glasovati da podnesu zahtjev za prethodnu/aktivnu registraciju birača najkasnije do 15.05.2019. godine.

Zahtjev se može podnijeti:

  • osobno – u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Skopju (Bukureška 91), svakim radnim danom od 12 – 16 sati
  • putem pošte
  • putem e-pošte: croemb.skopje@mvep.hr
  • faxom: + 389 2 32 46 004

U svim slučajevima podnositelj zahtjeva mora vlastoručno potpisati svoj zahtjev za prethodnu/aktivnu registraciju te priložiti presliku valjanog osobnog identifikacijskog dokumenta (putovnica ili osobna iskaznica).

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj:

Hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj koji imaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ne moraju se aktivno registrirati za izbore za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske.

Hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj koji će podnijeti zahtjev za njeno izdavanje zaključno s 15.05.2019. godine, bit će po službenoj dužnosti aktivno registrirani i upisani u popis birača (prema adresi prebivališta u inozemstvu iz osobne iskaznice) za predstojeće izbore.

Ukoliko na dan izbora žele glasovati izvan svog mjesta prebivališta odnosno pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, moraju do 15. svibnja 2019. godine zatražiti promjenu mjesta aktivne registracije (drugo diplomatsko-konzularno predstavništvo odnosno mjesto u Republici Hrvatskoj).

OBRAZAC ZA PROMJENU AKTIVNE REGISTRACIJE

Hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj koji nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske odnosno nisu podnijeli do 15.05.2019. godine zahtjev za izdavanje osobne iskaznice s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske, kako bi glasovali, u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju se aktivno registrirati.

OBRAZAC ZA AKTIVNU REGISTRACIJU

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj

  • ako žele glasovati u inozemstvu, zatražit će PRETHODNU REGISTRACIJU u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske ili u nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj. Zahtjev za prethodnu registraciju birač može podnijeti bilo kojem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu (ili nadležnom uredu prema mjestu prebivališta u Republici Hrvatskoj). Zahtjev za prethodnu registraciju može se podnijeti najkasnije do 15. svibnja u VELEPOSLANSTVU REPUBLIKE HRVATSKE U SKOPJU (ul. Bukureška 91), svakim radnim danom od 12-16 sati.

OBRAZAC ZA PRETHODNU REGISTRACIJU

Također, skrećemo pozornost da je:

  • Biračima putem sustava e - Građani omogućeno podnošenja zahtjeva za:
  • privremeni upis izvan mjesta prebivališta,
  • aktivnu registraciju i
  • prethodnu registraciju.

Sve dodatne informacije možete pronaći na Internet stranicama Ministarstva uprave:

https://uprava.gov.hr/vijesti/objava-biracima-za-izbore-za-clanove-u-europski-parlament-iz-republike-hrvatske/14894