Skopje, 13. ožujka 2018.

Ministrica Pejčinović Burić sastala se s predsjednikom Sobranja Xhaferijem

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova sastala se, u okviru službenog posjeta Makedoniji, s predsjednikom Sobranja RM Talatom Xhaferijem.

Predsjednik Xhaferi izrazio je zadovoljstvo izvrsnim i prijateljskim odnosima između Hrvatske i Makedonije posebno zahvalivši na snažnoj podršci koju Hrvatska pruža Makedoniji na njenom putu u euroatlantskim integracijama dodajući kako očekuju pozitivni rezultat na predstojećem NATO summitu te pozitivan izvještaj Europske komisije u kojem će biti bezuvjetna preporuka za početak pregovora.

Ministrica Pejčinović Burić izrazila je zadovoljstvo susretom te istaknula kako je Hrvatska spremna i nadalje podijeliti svoja iskustva u procesu euroatlantskih integracija. Ministrica je istaknula i važnost parlamenta u procesu pristupnih pregovora, ali i važnost konstruktivnog pristupa te konsenzusa političkih stranaka u tom procesu, što je hrvatsko jako dobro iskustvo. Proces pregovora nije samo integracija u EU, nego istovremeno i tranzicija cjelokupnog društva, kazala je ministrica. Punopravno članstvo u NATO I EU znači izgradnju stabilne države i njenih institucija, te znači sigurnost za strane investitore, a to posljedično znači i prosperitet države i građana. Kada je riječ o gospodarskoj suradnji, naglašeno je kako postoji prostor za daljnje unapređenje, posebno u turizmu, a istaknuta je i važnost suradnje gospodarskih komora kako bi se jačala trgovinska razmjena.

Razgovarali su i o poboljšanju pravnog okvira vezanog uz zaštitu hrvatske manjine u Makedoniji te makedonske manjine u Hrvatskoj, te o jačanju parlamentarne suradnje te sveukupnih bilateralnih odnosa.

Predsjednik Xhaferi je, također, informirao hrvatsku ministricu kako on osobno, kao predsjednik zakonodavnog doma veliku pažnju posvećuje reformskim procesima i ulozi Sobranja u kreiranju i balansiranju dijaloga između vladajućih i oporbe u cilju donošenja strateški važnih zakona, ali i u cilju unapređenja i jačanja parlamentarne diplomacije na međunarodnom planu.

(Izvor: http://www.sobranie.mk/2016-2020-srm-ns_article-sredba-na-pretsedatelot-dzaferi-so-g-gja-marija-pejcinovikj-burikj.nspx)