Skopje, 13. ožujka 2018.

Ministrica Pejčinović Burić s predsjednikom Ivanovim

Predsjednik Republike Makedonije dr. Gjorge Ivanov razgovarao je danas s potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić, a oboje se sugovornika složilo kako naše dvije zemlje imaju prijateljske odnose s visokim stupnjem međusobnog povjerenja te zajednički cilj unapređenja regionalne suradnje, mira i stabilnosti.

Razgovaralo se također o budućem jačanju bilateralnih odnosa, ali i o aktualnom stanju vezanom za ispunjavanje strateških ciljeva Makedonije – članstva u EU i NATO. Ministrica je zahvalila što nas Makedonija smatra prijateljem, jer to i jesmo, a u tome važnu ulogu ima i hrvatska zajednica u Makedoniji, čemu će veliki doprinos dati i skori sastanak Mješovite komisije za zaštitu manjina. Ministrica Pejčinović Burić je istaknula kako Hrvatska iz vlastitog iskustva razumije promjenu u percepciji građana prema EU i NATO-u te dodala kako je proces integracija ključan za izgradnju institucija države jer je on ujedno i tranzicija i transformacija. Istaknula je kako pozitivne promjene u Makedoniji, te odlučnost u ispunjavanju reformi stvaraju preduvjete za davanje bezuvjetne preporuke za početak pregovora za članstvo u EU, pri čemu je važno pokazati da je Makedonija na pravom putu s kojeg nema povratka. „Prilika je tu i treba je iskoristiti, a to je važno ne samo za Makedoniju nego i za EU i njenu sigurnost i stabilnost“ kazala je ministrica te dodala kako Hrvatska posebno cijeni ulogu Makedonije tijekom migrantske krize.

Predsjednik Ivanov zahvalio je na otvorenoj podršci Republike Hrvatske u eurointegracijskom procesu Republike Makedonije te je istaknuo kako je nova Strategija proširenja EK je pozitivan signal za preuzimanje odlučujućih koraka te, na sastanku EV u lipnju, i određivanja datuma za početak pregovora za članstvo Makedonije u EU. Također, predsjednik Ivanov zahvalio je Hrvatskoj na konstruktivnom stavu da bilateralni sporovi ne trebaju biti prepreka za euroatlantski put.

Predsjednik Ivanov smatra da se dvije zemlje trebaju fokusirati na gospodarske projekte te je izrazio očekivanje kako će uspješna kontinuirana suradnja na području obrane, kao i suradnja tijekom migrantske krize, produžiti i u budućnosti. Kada je riječ o intenziviranju političkog dijaloga, predsjednik Ivanov je izrazio zadovoljstvo predstojećim službenim posjetom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te njenim sudjelovanjem na summitu Brdo Brijuni Procesa što je konkretna potvrda posvećenosti Hrvatske za jačanje regionalne suradnje te podrške euroatlantskim integracijama zemalja regije.

(izvor: http://president.mk/mk/2011-06-17-09-55-07/2011-09-03-11-41-54/5113.html)