Skopje, 13. ožujka 2018.

Ministrica Pejčinović Burić boravila je u službenom posjetu Republici Makedoniji

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić boravila je u službenom posjetu Republici Makedoniji 12. i 13. ožujka 2018. godine.

Tijekom posjeta potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se s ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovim, s predsjednikom Republike Gjorgeom Ivanovom, predsjednikom Vlade Zoranom Zaevom i predsjednikom Sobranja Thalatom Xhaferijem. Susrela se i s predstavnicima zajednice Hrvata u Republici Makedoniji te predstavnicima hrvatskih poduzeća i hrvatskim gospodarstvenicima.

U razgovorima su potvrđeni dosadašnji, tradicionalno prijateljski, odnosi između Hrvatske i Makedonije, a iskazana je i obostrana volja za daljnjim intenziviranjem bilateralne suradnje u različitim područjima, osobito u gospodarstvu preko snažnije prisutnosti hrvatskih tvrtki u Makedoniji.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Pejčinović Burić izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom provedbom akcijskog plana Vlade Republike Makedonije „3-6-9“, koji je usmjeren na provedbu strateških reformi, između ostalog, u područjima pravosuđa i vladavine prava, javne uprave, obavještajnih službi i slobode medija, a s ciljem ubrzavanja eurointegracijskog procesa zemlje. Istaknuta je potreba konstruktivnog dijaloga Vlade i oporbe, posebno prilikom usvajanja preostalih reformskih zakona. Razgovaralo se i o porukama Strategije proširenja Europske komisije koja je objavljena u veljači ove godine te je zajednički izražena želja da Makedonija u proljeće 2018. dobije bezuvjetnu preporuku EK što bi bio temelj za odluku Europskog vijeća o početku pristupnih pregovora.

Ministrica Pejčinović Burić je također istaknula spremnost Republike Hrvatske za nastavkom tehničke pomoći Republici Makedoniji putem prenošenja hrvatskih iskustava vezanih uz naš pristupni proces Europskoj uniji, što se već duže vrijeme vrlo uspješno odvija putem provedbe twinning projekata.

Ministrica Pejčinović Burić pozdravila je odlučnost makedonske Vlade za konačnim rješavanjem pitanja imena s Grčkom te izrazila nadu da će ishod aktualnih pregovora biti uspješan. Uz punu implementaciju reformske agende, taj bi čin bio bi ključan i za ostvarivanje drugog velikog strateškog cilja Republike Makedonije – članstva u Sjevernoatlantskom savezu. Hrvatska iznimno cijeni i konkretne korake Makedonije na vanjskopolitičkom planu s ciljem izgradnje i obnove dobrosusjedskih odnosa s drugim državama jugoistočne Europe.