Skopje, 02. ožujka 2020.

Ministar Grlić Radman u posjetu Republici Sjevernoj Makedoniji

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u ponedjeljak, 2. ožujka 2020. godine, u posjetu Skopju gdje se sastao s ministrom vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Nikolom Dimitrovim.

Ministri su izrazili zadovoljstvo prijateljskim odnosima Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije te pozdravili intenziviranje susreta na najvišim razinama tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Pozdravili su, također, novo pozitivno izvješće Europske komisije o napretku Sjeverne Makedonije kao važan događaj i znak da ona ide u dobrom smjeru.

“Summit EU - zapadni Balkan održat će se 20 godina nakon summita u Zagrebu, koji je otvorio europsku perspektivu za Hrvatsku i cijelu jugoistočnu Europu, te nam je želja da ovogodišnji Zagrebački summit bude prekretnica u odnosima Europske Unije i zapadnog Balkana te da pokaže jasan put državama zapadnog Balkana za narednih deset godina”, naglasio je ministar Grlić Radman na konfenciji za medije nakon sastanka s kolegom ministrom.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o komunikaciji Europske komisije o pospješenju metodologije pristupanja te zaključili da dobro ističe EU perspektivu država zapadnog Balkana u vremenu novih geopolitičkih izazova i potreba.

Ovaj susret je još jedan snažan je pokazatelj zajedničke predanosti za izgradnju još boljih političkih, gospodarskih i drugih odnosa između dviju zemalja.

Prilikom posjeta Skopju, ministar se susreo i s predsjednikom Republike Sjeverne Makedonije Stevom Panderovskim, potpredsjednikom Vlade za EU pitanja Bujarom Osmanijem, predsjednikom tehničke Vlade Oliverom Spasovskim te veleposlanikom EU u Skopju Samuelom Žbogarom.