Skopje, 15. studenog 2018.

Izložba „Narodne nošnje kroz objektiv Toše Dapca“

Večeras je u Skopju u Porti Makedonija otvorena izložba fotografija „Narodne nošnje kroz objektiv Toše Dapca“, posudionice i radionice narodnih nošnji, a autorica izložbe je Bojana Poljaković Popović.

Ukupno trideset i dvije fotografije poznatog Toše Dabca koje prikazuju selekciju njegova opusa tematiziraju pojedince u narodnoj nošnji usred gradske vreve, na terenskim fotografiranjima ili na smotrama folklora. Fotografije nam kao etnografski podatak uvelike pomažu u istraživanju ili rekreaciji narodnih nošnji, a Dabčeve fotografije osim etnografskih podataka sadrže iznimnu estetsku vrijednost.

Izložbu je predstavila autorica Bojana Poljaković Popović, a osim nje na otvorenju su govorili ravnatelj Kulturnog centra Travno, Josip Forjan i ravnateljica muzeja, Danijela Nikolova, a izložbu je otvorila veleposlanica Hrvatske u Makedoniji, Danijela Barišić.

Otvorenje su kulturno-umjetničkim programom pratili članovi Ansambla Makedonija koji su se za ovu prigodu opravili u narodne nošnje gornje Posavine te Brodskog Posavlja.

(izvor: http://www.pirn.hr/novosti/78-novosti/1288-otvorena-izlozba-narodne-nosnje-kroz-objektiv-tose-dabca-u-skoplju-2018)