Skopje, 20. svibnja 2018.

Izabrana nova predsjednica ZHRM

Foto: Vlaho Brangjolica


Na XX. saboru Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji (ZHRM) za novu predsjednicu izabrana je gđa Nevenka Kostovska, dugogodišnja aktivna članica ZHRM-a, te novo Predsjedništvo.

Svečanom dijelu Sabora prisustvovali su i ministar u Vladi RM zadužen za dijasporu Edmond Ademi, predstavnik Katoličke crkve msgr. Antun Cirimotić te veleposlanica RH Danijela Barišić.

Ministar Ademi je, obraćajući se prisutnima kazao kako „ova makedonska Vlada gradi jedno društvo za sve, a hrvatska Zajednica u Republici Makedoniji je njen sastavni dio“. Istaknuo je kako nije slučajno za svoj prvi službeni posjet kad je prošle godine imenovan ministrom, izabrao Hrvatsku gdje je na sastanku s dt Zvonkom Milasom zahvalio na svemu što Hrvatska daje makedonskoj zajednici u Hrvatskoj na lokalnoj i nacionalnoj razini. Zahvalio je također Hrvatskoj koja je „veliki podržavatelj Republike Makedonije i njen veliki prijatelj“. Veleposlanica Barišić istaknula je važnost koju imaju manjinske zajednice u građenju dobrih odnosa između dviju zemalja te izrazila uvjerenje kako će sjednica Međudržavnog mješovitog odbora za zaštitu manjina što će se idućeg mjeseca održati u Skopju veliki korak naprijed u zaštiti prava hrvatske zajednice u Makedoniji. Podsjetila je također na nedavne posjete Makedoniji, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić, čime je potvrđena kontinuirana briga i skrb Hrvatske za Hrvate izvan domovine.