Skopje, 13. ožujka 2018.

Hrvatska podupire pozitivni reformski duh i korake prema jačanju dobrosusjedskih odnosa

Predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev sastao se s potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova RH Marijom Pejčinović Burić koja je istaknula kako i međunarodna zajednica primjećuje pozitivne promjene u Makedoniji, a ohrabruju pozitivan duh i pozitivni koraci što je vrlo važno za građane i za samu državu jer se otvaraju perspektive prema članstvu u euroatlantskim integracijama.

Ministrica Pejčinović Burić pozdravila je i politiku dobrosusjedstva koju provodi makedonska vlada te je istaknula kako je to put prema postizanju politički stabilne i gospodarski prosperitetne države. Ministrica je ponovila kako Republika Hrvatska podržava euroatlantske aspiracije Republike Makedonije. Premijer Zaev zahvalio je na podršci velikog prijatelja kojeg građani i Vlada Republike Makedonije imaju u Hrvatskoj. Makedonski premijer je kazao kako je njegova zemlja „poduzela ozbiljne reforme“ te da se radi na „dijalogu sa svim političkim strankama te civilnim društvom kako bi se realizirao nacionalni reformski plan te zatvorila sva otvorena pitanja koja stoje na putu Makedonije prema EU i NATO. I EU i NATO znače mir i stabilnost, ali i gospodarski razvoj, nova radna mjesta i viši životni standard, istaknuo je premijer Zaev.

Sugovornici su se složili kako su se stekli uvjeti za unapređenje trgovinske suradnje između dviju zemalja, a premijer Zaev je kazao kako su hrvatske tvrtke dobrodošle u Makedoniju. Razgovaralo se i o mogućnostima suradnje na području infrastrukture, energetike, zdravstva, socijalne skrbi te poljoprivrede i okoliša, posebno u smislu primjene hrvatskih iskustava na lokalnim razinama. Isto tako, izražena je zajednička briga prema pripadnicima hrvatske, odnosno makedonske zajednice, a premijer Zaev je rekao kako će Hrvati u Makedoniji imati jednake šanse u Makedoniji koja će biti društvo za sve građane.

(Izvor: http://vlada.mk/node/14255)