Skopje, 13. ožujka 2018.

Hrvatska podupire Makedoniju na njenom putu prema euroatlantskim integracijama

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić službeni posjet Republici Makedoniji započela je službeni posjet Republici Makedoniji susretom sa svojim domaćinom ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovim.

Ministar Dimitrov zahvalio je Hrvatskoj na kontinuiranoj podršci koju Hrvatska pruža Makedoniji na njenom putu u EU i NATO, a mvep Pejčinović Burić naglasila je snažnu podršku Hrvatske te izrazila nadu da će Makedonija ubrzo započeti pristupne pregovore za članstvo u EU te postati punopravna članica NATO Saveza.

Ministri su se usuglasili da će se odlična suradnja dviju prijateljskih zemalja u raznim područjima, a posebna pažnja posvetit će se jačanju gospodarskih odnosa s mogućnošću nastupa hrvatskih i makedonskih kompanija na trećim tržištima. Razgovaralo se također i o procesu pristupanja Makedonije Jadransko-jonskoj inicijativi.

Ministar Dimitrov istaknuo je kako ovaj posjet hrvatske ministrice dolazi u izrazito značajnom trenutku i stoga smo zahvalni na podršci koju nam pruža Hrvatska. „Trebaju nam vaši savjeti i vaša mudrost“, kazao je ministar Dimitrov te dodao da će od članstva u euro-atlantskim integracijama najveću korist imati građani Republike Makedonije, ali i regije i Europe.

Mvep Pejčinović Burić istaknula je kako Hrvatska pozdravlja napore Makedonije u rješavanju pitanja imena na način u kojem se poštuje dignitet i identitet oba naroda. Također, hrvatska je ministrica istaknula podršku Hrvatske za članstvo Makedonije u NATO-u te dodala kako je hrvatsko veleposlanstvo u Skopju kontaktna točka za NATO.

Kada je riječ o Strategiji proširenja te indikativnom datumu ulaska zemalja zapadnog Balkana 2025, ministrica Pejčinović Burić je kazala kako se ne radi o fiksnoj godini te da je za članstvo ključno provođenje reformi u svakoj od zemalja te dodala „Ovih šest država se razlikuju međusobno i različito napreduju na tom putu, a sam proces pristupanja te provođenje reformi su važni koliko i samo članstvo“. Istaknula je i kako neke reforme, kao na primjer reforma pravosuđa, iziskuju duži vremenski rok međutim vrlo je važno pokazati da je proces postao nepovratan te da ide naprijed. Ministrica je kazala i kako će Makedonija, kada započne pregovore za pristupanje EU, biti spremnija od nekih drugih zemalja koje su u procesu.

Ovo je, nakon dugo vremena, bio prvi posjet hrvatskog ministra vanjskih poslova Makedoniji, a očekuje se i uzvratni posjet mvp Nikole Dimitrova Hrvatskoj.

(Izvori: http://www.mvep.hr/hr/mediji/priopcenja/,31471.html

http://www.mfa.gov.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=2610:oficijalna-poseta-na-potpretsedatelot-na-vladata-i-minister-za-nadvoreshni-i-evropski-raboti-na-republika-hrvatska-marija-pejchinovikj-burikj-na-republika-makedonija&catid=52:soopstenija-do-javnosta&Itemid=684&lang=mk)