Skopje, 06. srpnja 2017.

Hrvatska je zainteresirana za bržu integraciju zemalja JIE u EU

Veleposlanica Danijela Barišić susrela se danas s potpredsjednikom Vlade zaduženim za europska pitanja Bujarom Osmanijem.
Potpredsjednik Osmani informirao je veleposlanicu o detaljima Akcijskog plana 3-6-9 predstavljenog javno jučer, a u kojem su navedeni reformski prioriteti ove vlade za deblokiranje reformskih procesa. „Imamo reformsku vladu koja je od početka posvećena provođenju reformi i prihvaćanju svih preporuka Europske unije“ naglasio je Osmani.
On se osvrnuo i na međusobnu suradnju te podsjetio na brojne aktivnosti razmjene iskustava između dviju zemalja, istaknuvši pri tom nedavno završeni twinning projekt za jačanje mehanizama EU koordinacije u kojem je Hrvatska sudjelovala kao junior partner uz Njemačku i Poljsku. Isto tako, u duhu dugogodišnjeg prijateljstva, potpredsjednik Osmani zatražio je daljnju podršku Hrvatske za europske aspiracije Republike Makedonije.
„Hrvatska, kao država članica EU i kao zemlja regije, ima poseban interes od članstva država Zapadnog Balkana u EU, a kao naš prijatelj, očekujemo da bude država-lobist za makedonske eurointegracijske procese unutar EU“, istaknuo je potpredsjednik Osmani.
Sugovornici su se također suglasili kako je suradnja između dviju zemalja prijateljska ali i da treba nastaviti s još snažnijim intenzitetom. Hrvatska, kao nova zemlja članica EU ima najsvježije iskustvo u procesu pregovaranja što može biti od velike pomoći Makedonij.
(http://www.sep.gov.mk/content/?ID=2099#.WV-T3k-weUk)