Skopje, 13. prosinca 2017.

Državna tajnica Bušić na ministarskom sastanku A5

Državna tajnica Zdravka Bušić sudjelovala je na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Američko-jadranske povelje A5 u Skopju. Na sastanku su sudjelovale zemlje članice Makedonija, Albanija, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i SAD te zemlje promatrači Slovenija, Srbija i Kosovo.

Sudionici su razmijenili mišljenja o aktualnoj političkoj situaciji u regiji te sigurnosnim izazovima te pritom reafirmirali posvećenost i zajedničke napore usmjerene na stabilnost i prosperitet jugoistočne Europe. Na sastanku su razmotreni različiti aspekti dosadašnje i buduće suradnje zemalja sudionica Povelje s posebnim naglaskom na buduće zajedničke aktivnosti na brojnim područjima, prvenstveno na doprinos jačanju sigurnosti na regionalnom i globalnom planu kao i iniciranju zajedničkih projekata s ostalim modelima regionalne suradnje. Posebnu pažnju ministri su posvetili procesima euroatlantske integracije regije te njihovom značenju za regionalnu stabilnost i prosperitet.

Obraćajući se prisutnima, predsjedavajući, mvp Nikola Dimitrov istaknuo je značaj Povelje za promociju i jačanje mira, sigurnosti i suradnje u JIE te je potvrdio snažnu posvećenost Makedonije za daljnje jačanje suradnje u okviru Povelje s ciljem zaokruživanja europskih i euroatlantskih integracijskih procesa regije. Dimitrov je naglasio kako je ovo bila vrlo važna godina za Povelju, što je bilo i potvrđeno na summitu u Podgorici u kolovozu o.g., kojim su supredsjedali premijeri Makedonije i Crne Gore, Zaev i Marković. Ministar je također ponovio snažnu poruku potpredsjednika SAD-a Pencea, kako je budućnost regije u NATO-u i EU te da će ih Sjedinjene Američke Države nastaviti podržavati s obzirom na trajni fokus na ove procese koji će pridonijeti snaženju Europe.

U uvodnom dijelu sastanka obratili su se i Gorazd Bartol, šef Ureda za vezu NATO-a u Skopju, Matthew Palmer, direktor Uprave za južnu i središnju Europu u State Departmentu, te u svojstvu budućeg predsjedavajućeg A5, ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović.

Obraćajući se prisutnima, državna tajnica Bušić istaknula je kako će Hrvatska nastaviti pružati pomoć i potporu Makedoniji na njenom putu prema euroatlantskim integracijama te je također istaknula važnost stabilnosti i sigurnosti zemalja JIE čemu pridonosi i Američko-jadranska povelja.

Na sastanku je usvojen i završni communique u kojem su, među ostalim, zemlje članice, dale snažnu i eksplicitnu podršku Republici Makedoniji za punopravno članstvo u NATO u najkraćem mogućem roku. Istaknuto je kako je makedonsko članstvo u NATO u potpunosti utemeljeno te da je integracija Makedonije od ključne važnosti za sigurnost i stabilnost JIE. Članice A5 izrazile su nadu kako će Makedonija dobiti pozivnicu za članstvo u NATO što je moguće prije što će biti dodatni poticaj reformskim procesima u zemlji ali i pozitivan primjer za regiju. Ministri su također pozdravili odluku specijalnog izaslanika gt UN-a za sazivanjem sastanka makedonskih i grčkih pregovarača u Bruxellesu 12. prosinca kako bi se razgovaralo o putu rješavanja problema imena. Ministri su također posebno pozdravili ulogu Makedonije i njen doprinos regionalnom i globalnom miru i sigurnosti.

Na sastanku Partnerske komisije, posljednjem u okviru makedonskog predsjedanja A 5, ministar Nikola Dimitrov predao je tu ulogu idućem predsjedavajućem, crnogorskom ministru vanjskih poslova Srđanu Darmanoviću.

(Izvor: http://www.mfa.gov.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=2543:sostanok-na-partnerskata-komisija-na-sad-jadranskata-povelba&catid=52:soopstenija-do-javnosta&Itemid=684&lang=mk)